Ceza Hukuku
- Emre Aköz
- 20 Tem 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Tem 2023
Ceza Hukuku, suç adı altında yapılan bütün insan davranışlarını ve bu davranışların yaptırımının belirlendiği hukuk kuralları bütünüdür. Türk Ceza Kanunu kapsamında belirlenen kurallara uygun olarak ceza hukuku hareket etmektedir.

Ceza Hukuku, işlenen suçlara karşın yapılan insan davranışlarını ve uygulanacak cezaları belirleyen hukuk disiplinidir. Uygulanan bu hukuk disiplinleri Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan madde ve fıkralara göre gerçekleşmektedir. Suç olarak nitelendirilen ve adli kolluklar tarafından açılan soruşturma ile başlayan işlemlerin tümü bu disiplini ilgilendirmektedir.
Ceza Hukuku kapsamında yürütülen çalışma alanları şu şekildedir:
● Bilişim suçları,
● Şahsa veya kuruma hakaret edilmesi,
● Mala zarar verilmesi,
● Uyuşturucu madde kullanımı,
● Özel hayatın gizliliğini ihlal etme,
● Basit ve nitelikli hırsızlık olayları,
● Cinsel taciz ve cinsel saldırılar,
● Dolandırıcılık,
● Uyuşturucu madde satışı,
● Taksirle adam öldürme veya yaralama,
● Vergi suçları…
Yukarıda yer alan olaylar ve benzeri olaylar için İmperium Hukuk Bürosu olarak hizmet vermekteyiz. Büromuzla veya Yusuf Sadıklı ile iletişime geçerek alanında uzman bir avukatla çalışabilirsiniz.
Çukurambar Ceza Hukuku Avukatı
Çukurambar ceza hukuku avukatı arayışınız mevcut ise İmperium Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek Ankara ve çevresi için avukatlık hizmeti alabilirsiniz.
Ceza hukuku avukatları, suç adı verilen insan davranışlarında ve yaptırımlarda müvekkilinin haklarının gözetilmesini sağlamaktadır. Ceza avukatları taraf fark etmeksizin, gerçekleştirilen cezaya dair araştırma yaparak hukuka yardımcı olmaktadır. Yapılan bütün çalışmalar sonucunda Türk Ceza Kanunu belirtilen maddeleri ve fıkralarına uygun açıklamalar yapılmaktadır.
Ceza Hukuku Temel Prensipleri
Ceza hukuku suçlunun ve zarara uğrayan kişinin, kurumun haklarının gözetilmesini sağlamaktadır. Bunun için Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan temel prensipler uygulanmaktadır.
Türk Ceza Hukuku uygulanırken gerçekleştirilen temel prensipler şu şekildedir:
1) Suçun ve cezanın yasal sayılması
İşlenen suçun karşılığı olan cezanın yasa içerisinde belirtilmiş olmasını ifade etmektedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 2. maddesi 1. fıkrasında bu özellik bulunmaktadır. Kısacası kanunun açık olarak suç saymadığı hiçbir konuda kimse yargılanıp ceza alamaz. Delillere dayanmayan ve kanunda yeri olmayan sebeplerden ötürü haksızlık yapılması, kişinin ceza alması mümkün değildir. Fakat kanunlar içerisinde yer alan kurallar çerçevesinde suç teşkil eden durumlarda suçu işleyen kişilere uygun cezalar verilmektedir.
2) Suçun ve Cezanın Kusurluluk İlkesi
Ceza hukuku kapsamında kusur: Yasal olarak suç sayılan bir işi bilerek (isteyerek) gerçekleştirmek demektir. Kısacası suçlu kişinin hukuk karşısında ceza alacağını bilmesine rağmen kendi iradesiyle yaptığı davranışlardır. Bu kapsam gereğince cezanın uygulanacağı kişi fail kişinin kendisidir. Bundan ötürü başkası yargılanmaz ve ceza almaz. Yer alan bu ilke Türk Ceza Kanunu 20. maddesi 1. fıkrasında belirtilmiştir: “Cezada sorumluluk kişiseldir. Hiç kimse başkasının işlediği bir suç yüzünden yargı karşısına çıkarılıp, sorumlu tutulamaz.”
Ceza Hukuku Suç Unsurları Nelerdir?
Ceza hukuku içerisinde yer alan suçların, belirlenmesi ve cezanın uygulanması aşamasında suç unsurları da önemlidir.
Ceza hukuku suç unsurları nelerdir? ● Kanunu Unsur: İşlenen suçun, ceza kanunu kapsamında birebir bir şekilde bulunmasıdır. ● Maddi Unsur: Kişinin kendi iradesi ile bir fiili işlemesi kuralı geçerlidir. Yani suçun oluşması için bir fiil işlenmesi gereklidir. ● Hukuka Aykırılık Unsuru: Ülkeler hukuk düzeni içerisinde yönetilirler. Bu düzeni bozmaya yönelik yapılan suçlar, işlenen fiil ve fiiller bu kapsamda incelenmektedir. ● Manevi Unsur: Olayda bir kişinin ihmalinin olması söz konusu ise (veya sonradan anlaşılır ise) cezai yaptırım uygulanmaktadır.
Comments